28 Mayıs 2013 Salı

"Ben onu demek istemedim."

Uzun süredir farkında olduğum bir durum var. İkili ilişkilerde yaşanan sorunlar genel olarak aynı çerçeve içinde. Roller, kişiler farklı olsa da yapılan hatalar ve yaşanan anlaşmazlıklar hep aynı.

En sık karşılaştığım sorun ise yanlış anlaşılma (Sanırım bu sorun benden kaynaklanıyor.). Anlatılan şeyin karşınızdaki kişi tarafından farklı yorumlanması ve o kişinin, bu yanlış anlama üzerine düşündükçe bunu kendi içinde bir sorun haline getirmesi... Öyle ya da böyle, bu sorun kişinin içinde kalmaktan çok, iki kişinin arasında büyümeye başlıyor hiç zaman kaybetmeden. Siz bambaşka şeyler düşünüp konuşmaya başlıyorsunuz ve bir bakıyorsunuz konu çoktan sizin kontrolünüzden çıkmış, şarampole doğru ilerlemekte! Durdurmak istiyorsunuz ama nasıl bir hamle yapmalısınız bilmiyorsunuz. Karşınızdakini ne kadar iyi tanıyorsanız tanıyın, yaptığınız hamle o konuşmanın şarampole yuvarlanmasını engelleyemiyor genelde.

Özetlemek gerekirse..

Siz, her şey yolunda giderken, sizin için her şeyi yolunda tutan kişiye arka koltuktan bir şeker uzatıyorsunuz; iyi niyetle yaptığınız bu hareketin ardından direksiyondaki kişi -korku refleksiyle ya da dikkatini dağıttığınız için- direksiyon hakimiyetini kaybediyor.

Ne yapsanız boş...

2 yorum:

  1. Yunus Emre'nin çok güzel bir sözü var; "cümleler doğrudur sen doğru isen doğruluk bulunmaz sen eğri isen". İkili ilişkilerde karşındaki seni anlayamıyorsa yanlış olan odur. Çünkü; kendinden eminsin doğru olanı söyleyen de sensin.

    YanıtlaSil
  2. "Düşündüğünüz,
    Söylemek istediğiniz,
    Söylediğinizi sandığınız,
    Söylediğiniz,
    Karşınızdakinin duymak istediği,
    Duyduğu,
    Anlamak istediği,
    Anladığını sandığı,
    Anladığı;
    arasında farklar vardır. Dolayısıyla, insanların birbirini yanlış anlaması için en az 9 neden vardır."

    Sylviane HERPİN

    YanıtlaSil