13 Temmuz 2010 Salı

Kurcalama, Bozarsın

Neredeyse her çocuğun, büyüklerinden duyduğu; ama pek kulak asmadığı bir cümledir "Kurcalama, bozarsın." cümlesi.

Çoğu insanın (özellikle de erkeklerin) başına gelmiştir. Bir aile büyüğünün televizyonunun kanal ayarı bozulur. Küçük çocuk, nasıl ayarlanacağını bildiği için kumandayı kapar ve başlar kanal aramaya. Çocuğun kumandaya yapışmasının ardından malum cümlenin gelmesi kaçınılmazdır:

"Kurcalama, bozarsın."

Anneannemden, babaannemden, dedelerimden artık bu cümleyi duymasam da, şu an ne kadar haklı olduklarını anlıyorum.

Hayatımda yaptığım hataların büyük bir kısmının "kurcalamak"tan kaynaklandığının farkındayım artık. Örneğin okul hayatımın aksamasının sebebi, lise 2. sınıfa başladığımda sözel sınıftayken, içinde bulunduğum durumu "kurcalayıp" sayısal sınıfa geçmiş olmamdır.

Sadece okul hayatı değil, ikili ilişkilerde de geçerli aynı kural. Kurcaladıkça bozuluyor birçok şey. İki arkadaşınızın arasındaki sorunu çözmek için, iyi niyetli bir şekilde sorunu "kurcaladığımızda" kötü adam biz oluyoruz. Doğru bir şey yaptığımızı zannederken, durup dururken kendimizi sorunların içine soktuğumuzu farketmeyiz bile çoğu zaman.

Sevgilinle güzel bir ilişkin var. Onun varlığı bile seni mutlu etmeye yetiyor. Fakat yokluğu canını sıkıyor sebepsiz yere. Aslında ortada bir sorun yok. Sen, normalde olmayan, ışığın geliş açısından dolayı varmış gibi görünen pürüzlere takılıp da bir şeyleri kurcalamaya başladığında, güzel giden ilişkideki tek pürüz, senin yarattığın sorunlar oluyor.

"Peki neden görüntü bulanık?"

Bazı şeylerin istediğin kadar net görünmemesinin tek sebebi yanlış kanalda olman belki de! Tek bir düğmeye basıp, başka bir frekansa geçtiğinde görüntü tamamen netleşebilir, hiçbir sorun kalmayabilir. Kanalın kendi kendine değişmesini beklemenin de saçma olduğu konusunda hemfikiriz sanırım.

Eğer hayatını kurcalamaya devam edersen, elinde hayatının kurcaladığın kısımlarından kopardığın ufak parçalar kaldığını göreceksin. Eğer dikkatsiz davranmaya devam edersen, hayatını çalışmaz hale getirebilirsin. Benden sana tavsiye; zamanında dedemin de dediği gibi:
Kurcalama, bozarsın.

2 yorum:

  1. Guzel ama eksik noktalar var. Mesela o cocuk, televizyon kumandasina yapisip kanal ayarlarini yapan, her kanala isim vermeyi bulan ve tum sulaleye babaannesinin evindeki televizyonda bir kanal atayan cocuk. Eger o cocuk zamaninda o kumandayi kurcalamasaydi, "kurcalama bozarsin" demelere ragmen yapacagini yapmasaydi, vakti geldiginde o kanallari ayarlayacak kimse kalmazdi ortada. Demem o ki, kurcalayarak bozdugumuz objeler ve bozulma sekilleri, "demek ki boyle yaptiginda bozuluyor" isimli bir listede toplanarak ileride bize rehber oluyor. Kabul etmek lazim, zamani geldiginde hepimiz bir seyleri duzeltmek icin kurcalamak zorunda kalacagiz. Eger elinde boyle bir liste yoksa, vay haline!

    YanıtlaSil
  2. Katiliyorum fab, hepimiz kurcalaya kurcalaya bozuyoruz zaten.. liste kabarik oldukca..

    YanıtlaSil